Masło orzechowe od lat towarzyszy kulturystyce jako sposób na dostarczenie tłuszczy, w nieco bardziej przyjemnej dla podniebienia formie niż typowe zapijanie kielicha z oliwą. Obecnie oprócz klasycznych maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy [...]
[...] Jednak ze względu na to, że większość zawartych węglowodanów to laktoza, nawet spożycie niewielkich ilości suszonej serwatki może skończyć się szybką wizytą w toalecie, bez większych korzyści dla naszego organizmu. Koncentrat vs serwatka Jak więc widzimy w powyższych akapitach, jedyne co mają wspólne oba produkty, to część składowa w [...]
[...] a jej poziom w organizmie zależy od takich czynników, jak np. ilość masy mięśniowej, ilość spożywanego mięsa czy poziomu hormonów anabolicznych. Podsumowanie Kreatyna bez wątpienia jest numerem jeden na liście suplementów diety, które wspomagają realnie organizm sportowca. Szerokie spektrum działania, nie tylko stricte sportowego, zachęca [...]
[...] żywności, którą możesz jeść, a nie na tym, co usuwasz z diety. Poznaj nowe zdrowe przepisy, które wykorzystują proste, ale satysfakcjonujące składniki. Możesz schudnąć bez uczucia głodu, jeśli dodasz do swojej diety więcej białka i wyeliminujesz rafinowane węglowodany i cukry. To naprawdę niewielka zmiana a może znacząco poprawić Twoje [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]
Liczba osób z otyłością wzrasta, a wszelkie próby mające na celu spowolnienie tego wzrostu jak dotąd nie są szczególnie skuteczne. Promowanie zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej, ograniczanie cukru i żywności przetworzonej w diecie, spożywanie większej ilości warzyw i owoców i wiele innych zaleceń zdaje się wlatywać jednym uchem, a [...]
[...] cukier, sól i tłuszcz może być jedną z tych rzeczy. Według dr Kesslera, mózg uwalnia związki chemiczne, które działają na nas kojąco, uspokajająco, czujemy się błogo i beztrosko. A co robi nasz mózg? Chce więcej! Skoro to takie miłe uczucie, to dlaczego tego nie powtórzyć. W rezultacie zjadamy dużo więcej kalorii, niż byśmy zjedli w [...]
Nie ulega wątpliwości, że wszelkie przejawy aktywności fizycznej dzieci powinny być mocno promowane. Jak wiemy, większość dzieci zamiast wyjść ze znajomymi do parku, na plac zabaw czy spędzać czas w ramach dodatkowych zajęć WF-u, przesiaduje przed konsolą, telewizorem albo telefonem, zamykając się w wirtualnym świecie. Trening siłowy jest dobry [...]
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez małego słodkiego co nieco. Odrobina łakoci do Pysznej Kawusi, słodki deser, czy energetyczne pyszne śniadanie to tylko niektóre momenty dnia, gdy pozwalamy sobie na odrobinę rozpusty i cukrowej przyjemności. Jednak każdy, kto rozsądnie podchodzi do żywienia, jest świadomy, że cukier nie powinien stanowić [...]
Seitan, tempeh, soczewica i tofu – co mają ze sobą wspólnego? Wszystkie są bezmięsnymi źródłami białka. „Mięso” bezmięsne zyskuje na popularności, ponieważ ludzie poszukują alternatyw dla białka zwierzęcego, które są bardziej przyjazne dla środowiska. Możesz nie planować przejścia na wegetarianizm lub weganizm, ale to nie znaczy, że nie możesz [...]
[...] najczęściej spożywane warzywa to pomidory i ziemniaki (często w postaci frytek). Na szczęście u nas wygląda to nieco lepiej i większość z nas nie wyobraża sobie posiłku bez porcji warzyw. Świadomość obciążenia warzyw i owoców pestycydami działa zniechęcająco, jednak pamiętać trzeba, że wciąż potrzebujemy ich w naszej diecie i to w sporych [...]
Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]
[...] fermentacji i należy do grupy polioli. Jej indeks glikemiczny wynosi 0, co oznacza, że nie wpływa ona na gwałtowne podniesienie poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo jest bezkaloryczny, gdyż nie jest metabolizowany przez organizm. Dzięki tym właściwościom erytrytol stał się sprzymierzeńcem osób na diecie odchudzającej, czy też z niskim [...]
[...] Wege, to warta uwagi pozycja? Moim zdaniem tak. Już samo opakowanie wygląda zachęcająco: naturalne składniki, niska zawartość cukru, niska zawartość tłuszczów nasyconych, bez konserwantów, bez barwników, bez wzmacniaczy smaku. Wiadomo, że same hasła to nie wszystko, liczy się także skład, wygląd i smak. Danie Spróbuj Wege - tajskie z kuskusem [...]
Pływanie to doskonały trening, który angażuje całe Twoje ciało bez obciążania stawów. Jest także świetną formą cardio. A to dopiero początek zalet pływania! Podsumowanie Pływanie to wyjątkowa forma treningu. W obecnej chwili mamy spore ograniczenia, jeśli chodzi o korzystanie z basenów, ale jeśli tylko pojawi się taka okazja, namawiamy każdego do [...]
[...] zaspokoją słodkie zachcianki, osób nie tylko na diecie wegańskiej. NUTLOVE VEGAN ROLLS CREAM-VANILLA to tradycyjne rurki waflowe z nadzieniem śmietankowo- waniliowym, jednak bez grama dodanego mleka i cukru. Pyszne kremowe nadzienie, stworzono na bazie maltitolu, czyli naturalnej substancji słodzącej, która ma niższy indeks glikemiczny oraz [...]
[...] razy na minutę, normalne dawkowanie jest wielokrotnie mniejsze. Co jeszcze ma wpływ na bicie serca? Na bicie serca mają wpływ sterydy anaboliczno-androgenne, w mechanizmach bezpośrednim i pośrednim. Wiele z tych środków zaburza stężenie elektrolitów w ustroju, powoduje retencję wody i sodu, co wywołuje oczywisty wpływ na pracę mięśni, w tym [...]
[...] to miejsce zarówno w pracy, domu, czy na treningach. Czynnikiem zwiększającym je mogą być również błędy dietetyczne i treningowe. Podsumowanie Ekstrakt z różeńca górskiego bez wątpienia jest rośliną, na którą warto zwrócić szczególną uwagę. Podobnie, jak inne związki z grupy adaptogenów, wykazuje szereg bardzo ciekawych właściwości [...]
[...] kostnej. Po pierwsze mniejsza ilość tkanki tłuszczowej = mniej estrogenu Nie jest tajemnicą, że tkanka tłuszczowa jest aktywna hormonalnie i jej większa ilość w ciele jest bezpośrednio powiązana z ilością estrogenów. Osoby otyłe zazwyczaj nie mają problemów z osteoporozą, jak i układem kostnym, co zawdzięczają ilości hormonu żeńskiego w ciele. [...]
[...] alfa w mózgu. Fale te są powiązane z relaksacją umysłową i mogą pomóc w walce ze stresem. L-teanina modyfikuje również działanie kofeiny w organizmie, zwiększając czujność bez powodowania senności, która często występuje po spożyciu kawy (gdy kofeina przestaje działać). Ponadto zwiększa liczbę substancji chemicznych poprawiających samopoczucie [...]